Egy weboldalnak ma már tartalmaznia kellene az alapvető SEO beállításokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy keresőoptimalizált weboldal készítésről lehetne beszélni, amikor weboldalt készít egy cég. Mivel többféleképpen lehet értelmezni ezt a fogalmat, ezért fontos tisztázni, hogy megbízóként mit várhatsz el, mire számíthatsz. Ebben a cikkben segítek megérteni és elkerülni a félreértéseket.

Mit jelent a keresőoptimalizált weboldal?

Ideális esetben azt jelenti, hogy a weboldal minden egyes részlete úgy van felépítve, hogy a Google kereső elvárásainak megfeleljen. A lehetőséget természetesen a weboldal készítőjének kell megteremtenie ahhoz, hogy utána mindent be lehessen állítani, ami szükséges. De ebből pont az következik, hogy a weboldal elkészítése során még nem lehet keresőre optimalizálni. A lehetőséget lehet rá megteremteni, de keresőre optimalizált attól lesz, hogy a megfelelő tartalommal töltjük fel és utána is dolgozunk vele.

Aki ismeri a Google-t, annak nem újdonság, hogy folyamatosan változik. Az algorizmust naponta változtatja, frissíti. Illetve évente akár többször is nagyobb változtatásokat valósít meg.

A keresőre optimalizált honlap éppen ezért egy olyan állapot, amire törekedni kell, de elérni sosem lehet. Mindig kell rajta dolgozni. Újabb és újabb minőségi tartalmat készíteni, linkeket építeni, amikkel folyamatosan erősíthetjük. Természetesen a munka mennyisége a konkurenciától, a témától, a weboldal méretétől jelentősen függ.

50-1-seo-modszer-hatterkep

Mitől lesz egy szolgáltatás keresőoptimalizált weboldal készítés 2024-ben?

Vannak olyan beállítások, amiket a weboldal készítőjének kell beállítania. 2024-ben ezek alapvető elvárások. A versenyképességet befolyásolják, hiszen a webolalt képesnek kell lenned úgy módosítani, hogy a legjobb eredményt hozza.

Ettől még nem lesz a weboldal keresőoptimalizált, hiszen ezeket az értékeket megfelelően be is kell állítani. Ahhoz pedig tapasztalat és kulcsszókutatás szükséges. De az alapokat meg tudja teremteni hozzá.

Alapvető SEO beállítások:

  • A weboldal a lehető leggyorsabb betöltődési sebességgel rendelkezik.
  • Lehetőségem van megadni azokat az adatokat, amik szükségesek. Pl: title, meta leírás
  • URL módosítása minden aloldal esetében. Találkoztam olyan webáruház rendszerrel, ahol a kategóriák URL átírására nem volt lehetőség.
  • A kód a lehető legegyszerűbben átláthatóan van felépítve. Ez természetesen egyedi fejlesztéseknél lényeges.
  • H1, H2, H3 tagek beállításának lehetősége.

Sok mindent fel lehetne még sorolni, hiszen a Google algoritmusa több száz tényezőt vesz figyelembe.

Hogyan tudok meggyőződni arról, hogy keresőoptimalizált weboldalam van?

Laikusként erről nem lehet meggyőződni. Számos részletet kellene megnézni, felmérni. Ehhez egy szakember tapasztalata kell. Kérhetsz külsős szakembert, aki mond egy véleményt róla. Illetve, ha szeretnél jó eredményeket elérni, akkor amúgyis szükség lesz egy SEO szakemberre, aki elemzi a weboldalt és utána folyamatosan foglalkozik vele.

Én azt szoktam javasolni, hogy olyan szakembert kell találni, aki független szemmel már a fejlesztés legelejétől tud abban segíteni, hogy minden rendben legyen SEO szempontból is. Ne utólag kelljen módosítgatni bizonyos dolgokon.

A rendszerhez válassz weboldal készítőt. Ha már eldöntötted, hogy neked melyik rendszerre van szükséged, akkor válaszd ki a megfelelő szakembert. A különböző webáruház és weboldal rendszerek között pedig egy független szakértő tud neked segíteni egy tanácsadás keretében.

keresooptimalizalt-weboldal-keszites

Kik vállalnak keresőoptimalizált weboldal készítést?

Sok weboldal készítő ügynökség vállalja. Egy ügynökségnél mindig azt kell megvizsgálni, hogy a szakértelmet fizetem meg vagy esetleg az ügynökség”nevét” és a több fős céggel járó fenntartási költségeket is meg akarják fizettetni velem. Utóbbi esetben érdemes még további árajánlatokat bekérni, mert hozzádott érték nem lesz az árban egy szabadúszóhoz képest. Van olyan ügynökség, aki csak azért ad magasabb árat, mert “megteheti”, sok a megbízása.

Gyakran a keresőoptimalizálással kapcsolatos beállítások drágább csomagba tartoznak. Mintha ez nem lenne alapvető elvárás egy weboldal esetében. Tehát inkább olyan szakembert kell találni, akinél természetes, hogy az említett SEO beállításokat integrálja a weboldalba.

Mennyi a keresőoptimalizált weboldal készítés ára?

Az online világban minden szolgáltatás ára rendkívül széles skálán mozog. Így van ez a weboldal készítéssel és keresőoptimalizálással is. Érdemes itt is egy független szakértő tanácsát kérni és bekérni több árajánlatot is, mert laikusként nem lehet különbséget tenni az árajánlatok között. Gyakran több pontban is különböznek, ezért összehasonlítani se lehet őket. Akármilyen pontosan is olvassuk végig őket, akármennyi időt is szánunk rá, nem lehet biztosra menni.

A keresőre optimalizált weboldalakat 220 ezer Ft-tól egészen 600-700 ezer Ft-ig is árazzák. Ha komolyabb webáruházról vagy apróhirdetéses oldalról van szó, akkor ez persze millió felett si lehet.

Sajnos azt kell mondjam, hogy teljesen mindegy mekkora árat kérnek érte, bármelyik weboldal szenvedhet hiányosságokat SEO téren. Ami pedig még fontosabb, hogy bármennyit is fizettünk a weboldalért, biztos, hogy folyamatosan kell vele foglalkozni, hogy eredményeket is elérjen SEO téren. Tehát arra is kell hagyni tőkét, amikor a pénzügyi tervet készítjük. Bárki is készíti és bármennyit is kér érte, az igazán jó eredményekért külön kell foglalkozni vele SEO szempontból.

Még egy nagyon fontos dolog, amit az utóbbi évek tapasztalatai alapján mondhatok. Nem attól lesz jó egy weboldal, hogy sokat fizetünk érte és egy neves ügynökség készíti. Végezhet profi munkát egy lelkes szabadúszó és természetesen egy több fős ügynökség is. Illetve ennek az ellentétje is igaz. Tehát felsorolok néhány szempontot, ami ne befolyásolja a döntésedet, mert nem ezeken fog múlni a projekt sikere:

  • A weboldal ára.
  • A szakember/ügynökség márkájának hírneve.
  • A szakmeber/ügynökség meggyőző ereje, prezentálási képessége.
  • Az ügynökség mérete. Teljesen mindegy, hogy hány fős a cég, a weboldaladon nem fog mindenki dolgozni.

Ajánlom még a Keresőoptimalizálás előnyei című cikket.

A weboldal rendszere mindent befolyásol

bevetelnoveles-seoval-elolap-es-hatlap
A “Bevételnövelés SEO-val” című könyv gyakorlati segítséget ad a keresőoptimalizáláshoz.

Nem mindegy, hogy egyedi, zárt forráskódú fejlesztésről beszélünk vagy egy nyílt forráskódú rendszerről. Az alapvető különbség az, hogy a nyílt forráskódú rendszerek, mint pl: a WordPress, már alapvetően tartalmaznak sok SEO beállítást, amit a weboldal fejlesztője nem tud kihagyni a weboldalból. Persze, ezt is el lehet rontani, főleg, ha egyedi sablont készítenek, ami megváltoztat sok mindent. De ez a ritkább eset.

A zárt forráskódú rendszerek esetében viszont minden a fejlesztőn múlik. Tudom módosítani az URL-t? Be tudom állítani a főoldal meta leírását? Be tudok állítani a főoldalon H1, H2, H3 tageket? Fel lehet tölteni blogbejegyzéseket? Tudom módosítani a láblécet?

Ezek mind olyan beállítások, amik már több weboldalnál is elmaradtak a tapasztalataim szerint.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a keresőoptimalizált weboldal készítés?

Azt jelenti, hogy olyan weboldalt készítenek, ami a Google kereső lvárásainak is megfelel. Ettől még a felhasználóknak készül a weboldal, hiszen a Google számára is az fontos, ami a felhasználóknak. A két dolog tehát ugyanaz. Ez azonban nem fejeződik be a weboldal elindításával. Folyamatosan dolgozni kell rajta.

Mennyibe kerül egy keresőre optimalizált weboldal?

Nagyon széles a skála, amin mozog a szakember díja. Többnyire 220 000 Ft-tól 600-700 000 Ft-ig is terjedhet. Az árajánlatok esetében fontos megvizsgálni, hogy pontosan mi kerül azon a weboldalon annyiba.

Összegezve

A weboldal készítéshez már előzetesen érdemes tájékozódni a rendszerekről, a szakemberekről és áraikról. Egy komplex folyamat, amiben több szakember és a megbízó munkája közösen eredményez egy olyan weboldalt, ami megéri az árát és profitot termelhet. Google optimalizált weboldal azonban csak akkor lesz, ha hónapról hónapra foglalkozunk vele és erősítjük.

Ezzel kapcsolatos tanácsadást, illetve egy weboldal teljes kivitelezését is vállaljuk. A részletekről egy ingyenes konzultáció keretében bővebben tudunk beszélni. Vedd fel velem a Kapcsolatot vagy írj ezen az űrlapon keresztül!