Meta leírás jelentése

A keresőoptimalizálás egyik fontos eleme a meta leírás. Befolyásolja, hányan jutnak el a keresőből az oldalunkra, illetve azt is, hol szerepel weblapunk a találati listában. De mit jelent pontosan a meta leírás, hol található és hogyan kell jól megírni? Lássuk a részleteket!

Mi a meta leírás?

Általában minden weboldal és annak aloldalai is rendelkeznek rövid, a tartalmat összefoglaló leírással. Ez a meta leírás, mely egyben kedvcsinálóként is szolgál egy-egy cikkhez, aloldalhoz.

A meta leírás helye

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a meta leírás jelentéséhez, tudnunk kell, pontosan hol találkozhatunk vele. Bár honlapunkon nem jelenik meg, de a Google (vagy más keresőmotor) találati listájában szerepel. Egy adott témára keresve ugyanis a Google találatokban egy weboldal címe alatt az adott aloldal meta leírását is elolvashatjuk. Ennek alapján dönthetjük el, nekünk szól-e az adott tartalom. Ezen felül a honlap html kódjában és a – egy cikk megosztása esetén – közösségi média oldalain is látható.

Meta leírás a keresőmotorok szempontjából

A keresőmotorok gyakorlatilag a meta leírások alapján osztályozzák weblapunkat és annak aloldalait. A Google robotok például naponta végignézik az internetet, indexelve a honlapok tartalmait. Ez azt jelenti, hogy megkeresik és tárolják a meta leírások kulcsszavait. Ez alapján tudják megjeleníteni a releváns tartalmakat, amikor valaki az adott kulcsszóra rákeres.

Meta leírás az olvasók számára

Az interneten böngésző emberek számára a meta leírás adja az első benyomást honlapunkról. Ezt a rövid ismertetőt elolvasva tudják eldönteni, rákattintsanak-e az adott cikkre vagy más tartalomra. A jó meta leírás tehát olvasókat csábít weboldalunkra.

Milyen a tökéletes meta leírás?

Ahhoz, hogy jól működő meta leírásokat készítsünk, be kell tartanunk néhány alapszabályt:

  • A leírás tartalmazza a kulcsszót!
  • Legyen figyelemfelkeltő az olvasó számára!
  • Tartalmazzon egy pozitív, de reális ígéretet!
  • Használjon cselekvésre buzdító igéket (pl. Kövesd!, Olvasd el!)!
  • Fontos, hogy a meta leírás ne állítson hazugságot.
  • Hossza 120-140 karakter legyen (kisebb karakterszám esetén a Google kiegészíti a honlapról vett szöveggel, hosszabb szöveg esetén pedig levágja a végét)!

Összegzés:

Ha szeretnénk minél több olvasót vagy vásárlót vonzani weblapunkra, figyeljünk honlapunk és aloldalaink meta leírására. Ez ugyanis nemcsak utal az adott weboldal tartalmára, de segíti, hogy előbbre kerüljünk a keresési találatokban. Mi több, egy frappáns, reális ígéretet tartalmazó meta leírásra nagyobb valószínűséggel kattintanak az olvasók. A SEO szakember feladata a meta leírás elkészítése.