A linképítés hogyan működik?

Gyakran teszik fel ezt a kérdést azok, akik már olvastak valamit a keresőoptimalizálásról. Esetleg ismernek is néhány lehetőséget linképítés terén. Ez lehet előny is, de ugyanakkor hátrány is. Miért hátrány?

Annyi fél információ, félreértelmezett hír és gyakran egyszerűen hamis állítás kering az interneten, hogy ez félrevezető. Ezekről nagyon nehéz vagy inkább lehetetlen megállapítani egy laikusnak, hogy igazak-e vagy sem. Nem is kell tudnia, hisz mindenki értsen a saját szakmájához (egy vállalkozónak persze több mindenhez kell értenie, de azért az emberi határok végesek). Szóval jó eséllyel nem fogja tudni egy cégvezető vagy még egy marketinges se, hogy aktuálisan a linképítés hogyan működik!
Ezzel nincs is semmi baj. De ezért érdemes  olyanokkal együtt működni, akik ezen a téren tájékozottak.

Ha a linképítés komolyabban érdekel, a Linképítés szabályai cikkben konkrét módszereket olvashatsz a büntetések elkerülése érdekében!

A linképítés hogyan működik 2017-ben?

A linképítés legjobb módja, ha természetes módon épül fel a link hálózat, amit segítünk bizonyos módszerekkel. Keressünk a témánkhoz kapcsolódó weboldalakat, blogokat. Jelentessünk meg vendégposztokat, illetve írjunk másik honlapra vendégposztot.
Néhány ötlet hatékony és értékes linkek szerzésére…
[activecampaign form=1]

1, Keress fel a témához kapcsolódó szakmai oldalakat

Vannak weboldalak, akik örülnek annak, ha értékes, informatív cikket jelentetsz meg. Nekik is jó mert hasznos tartalom jelenik meg az oldalukon és neked egy linket jelent, amiért csak egyszer kellett megdolgoznod és utána az értéke folyamatos. Ilyenkor érdemes arra a kulcsszóra kérni a linket, amire erősíteni szeretnél vagy a honlapod főoldalára.

Ügyelj a horgonyszöveg megfelelő használatára!

2, Keress partnereket!

Biztosan vannak olyan szakterületek, amikkel te nem foglalkozol, mert nem tartozik a tevékenységeid közé, de mégis kapcsolódnak a szakmádhoz. Sőt, a vevőid számára hozzáadott értéket jelent, ha azt a másik szolgáltatást is tudod ajánlani a tiéd mellett. Keress ilyen partnereket és ajánljátok egymás szolgáltatását. Így több lehetőség is megnyílik a link adásra egymás felé, azon felül, hogy több vevőtök is lesz.

3, Híroldalak, linkgyűjtő oldalak

Vannak híroldalak, akiknek be lehet küldeni egy-egy cikket, sőt van aki az összeset beküldi és automatikusan linket szerez arról az oldalról. Ezeknek az ereje nyilván nem túl jelentős, de jelenthet valami segítséget. Továbbá érdemes kihasználni annak az egy-két linkgyűjtő oldalnak az erejét, amik még értékelhető szolgáltatást nyújtanak.

Tipp! A linképítés egy komplett Seo stratégia részeként igazán hatásos!
A “Seo elemzés– A sikeres SEO megoldás a Cégedért” aloldalon erről bővebben olvashatsz!

4, Tartalom készítés

Az amúgyis borzasztóan fontos tartalom készítés másik jelentősége, hogy ha hasznos, érdekes tartalmat készítünk és azt minél hatékonyabban népszerűsítjük, akkor egyre többen fogják linkelni spontán módon. Így természetes módon fog épülni a link hálózatunk. Ez az érdeke a látogatónak és a Google-nek egyaránt. Ezért ér sokat a természetes linképítés.

seo

Linképítés tévhitek

1, A linképítés nem működik!

A linképítés folyamatosan változik. Ami régen működött, az ma már nem működik. Mint, ahogy minden az internet korában, a linképítés is a szemünk előtt változik. A Google módosítja az algoritmusait, a felhasználók változtatnak a szokásaikon, változik a piac, a gazdaság stb. Ezek egymásra is hatást gyakorolnak, ami még kiszámíthatatlanabbá teszi a folyamatokat.

Sokan úgy gondolják, hogy emiatt a linképítés nem működik. Tényleg nem működik, ha régi módszerekkel és szemléletmóddal állunk hozzá.

2, A linképítésen kívül nem kell mással foglalkozni.

Ez a másik véglet. A valóság a kettő közt van félúton. A linképítés működik, de önmagában nem hoz eredményeket. Ha nincs megfelelően felépített, népszerű és hasznos tartalom az oldalon, akkor semmilyen linképítő módszerrel nem lehet komoly és tartós eredményeket elérni. Ez is csak egy eszköz, amivel meg lehet támogatni a weboldal sikerességét.

Miért működik a linképítés ma is?

Az egyik legfontosabb tényező a keresőoptimalizálás terén. Miért? Mert a Google számára értékesebb az az oldal, amit más honlapok linkelnek be. Ez tényleg így is van, hiszen ha értékes a tartalom, akkor mások linkelni fogják. Ez valószínű nem fog változni a közeljövőben sem. A linképítés jelentősége meg fog maradni, legfeljebb a prioritások fognak más irányba átrendeződni.

A Keresőoptimalizálás 2018 című cikkben a linképítésről is szó esik a többi jelentős SEO trend mellett!

Kezeljük a helyén a linképítést!

Az első és legfontosabb, hogy a linképítés jelentőségét a megfelelő helyen kezeljük. Mivel annyira népszerű terület, ezért rengeteg tévhit kering ebben a témában. Sok, régről megmaradt tévhit is létezik még. A tény az, hogy ma már csak linképítéssel nem lehet egy oldalt sikeressé tenni a keresőben.
Azonban egy jól működő honlap erejét meg lehet növelni a megfelelő linképítés módszerekkel.

Ha bármi kérdésed vagy észrevételed van a cikkel kapcsolatban, tedd fel nyugodtan. Minden vélemény számít! 🙂

A SEO a Cégedért főoldalán még sok hasznos információt találhatsz.