Linképítés szabályai

“Link building is not easy!”- “A linképítés nem könnyű!” Ha még a SEO nagyágyú Yoost de Valk is ezt írja, akkor tényleg nem lehet gyerekjáték.

De miért olyan nehéz a linképítés? Mitől válik nehézzé jó linkeket szerezni és jól működő linkprofilt megalkotni?

Számos szabályt figyelembe kell venni a linképítés során. De mik ezek a szabályok?

Alapvetően, ha a termékedet/ szolgáltatásodat vagy éppen blogodat, szeretik az emberek, akkor…

  • szívesen írnak róla
  • szívesen osztják meg a közösségi médiában
  • szívesen linkelik hasonló oldalakon

Ennek hatására természetesen képződnek új linkek az oldalad irányába. Maguktól kapják fel hírportálok, bloggerek, szakemberek. A laikusok is szívesen osztják meg egymással, hogy tanuljanak belőle.

Érdemes átolvasni a Google hivatalos szabályzatát ezzel kapcsolatban, ahol a Linkekkel elkövetett csalás eseteit írja le.

Az alábbiakban a linképítés szabályai szerepelnek, természetesen a teljesség igénye nélkül. A cikk alján egy videó is szerepel, amiben összefoglalom ezeket a szabályokat.

A linképítés szabályai

1. szabály: Ne vásárolj linkeket!

Az első és legfontosabb, hogy ne vásárolj linkeket! Ma már a Google ki tudja szűrni azokat az oldalakat, akik ilyen szolgáltatást végeznek, pusztán azért mert fizetnek nekik. Az ilyen linkek eleinte lehet még eredményt is tudnak elérni, de hosszútávon gyorsan elértéktelenednek. Gondolj bele, ha már nem fizetsz érte, akkor 1-2 év múlva is ott lesznek azok a linkek?

2. szabály: Kerüld a nagy mértékű, nem releváns linkcseréket!tanítás

Ha túl sok olyan honlappal cserélsz linket, ami nem kapcsolódik a te tevékenységedhez, illetve azokhoz a kulcsszavakhoz, amik számodra fontosak, akkor az túl mesterségesnek fog tűnni. Ez néhány oldal esetében teljesen természetes még, de ha nagy mennyiségben csinálod, akkor biztosan fel fog tűnni a Google-nek.

3. szabály: A linkkatalógus a múlté!

Ne használj linkgyűjteményeket, linkkatalógusokat. Ma már ezeknek az oldalaknak a szerepe annyira elértéktelenedett, hogy nem éri meg kitenni a linkedet. Témánként egy-két oldal maradt, ahova ki lehet tenni, de csak arra, ami releváns a te oldalad tartalmával. Magyarországon a lap.hu oldalak kínálnak használható, értékes lehetőséget.

4. szabály: Ne felejtsd el a közösségi médiát!

A közösségi médiának jelentős szerepe van abban, hogy mennyire értékesnek ítéli meg a Google az oldaladat. Látja a lájkokat, megosztásokat, tweeteket, amiből következtetni tud az eredményességedre. A saját közösségi média felületét (még ha nem is olyan népszerű, mint a Facebook) pedig egyértelműen érdemes használni, mert gyorsabban beindexeli azokat a cikkeket, amiket a Google+-on közzé teszel.

 

5. szabály: Ne bízd a linképítést olyanokra, akik használhatnak szürke vagy fekete kalapos módszereket!

Egyértelmű, ha nem szeretnél büntetést a Google-től.

6. szabály: Ne használj automatizált rendszereket a linkek elhelyezésére!

7. szabály: Ne kommentelj fórumokon, blogokon pusztán azért, hogy linkelj!

8. szabály: Ne optimalizáld túl a horgonyszöveget!

A horgonyszöveg alkalmazásáról készítettem egy rövid videót, amit a Keresőoptimalizálás videók oldalon vagy a Youtube-on is megtalálsz!

9. szabály: Ne linkelj olyan oldalról, ahol nincs valós tartalom!tanár

A linkkatalógusok elértéktelenedésének egyik fő oka, hogy nem tartalmaznak valós tartalmat. Nincs semmilyen hozzáadott érték abban, hogy linkeket összegyűjtenek és egy minimál dizájnú honlapon ezt közzé teszik. Ez ugyanígy igaz bármely blogra vagy webshopra, ahol a tartalomra nem fektetnek elég nagy hangsúlyt.

10. szabály: Ne csak a főoldalad legyen linkelve!

11. szabály: Ne duplikáld a cikkedet!

Ha megírsz egy cikket és vendégposztként több helyre is elküldöd, akkor az többszörös duplikálásnak számít. Egy cikket csak egy helyen tegyél ki. Minden honlapon, ahova tartalmat szeretnél feltölteni, külön cikket kell írni.

banner-seo-a-cegedert

Cél a természetes linképítés!

Ezek alapján egyértelművé válik, hogy a hatékony linképítés csakis természetes módon történhet. Idő, energia és kreativitás szükséges ahhoz, hogy a természetes linképítés megvalósuljon egy honlapon. Ha ez sikerül, a honlap optimalizálás a keresőre óriási lendületet kap és sokkal könnyebben fog feljönni az adott kulcsszavakra.

Ha érdekel a linképítés, olvasd el a Linképítés 2017-ben várható változásairól írt cikket is.

Ebben a videóban a fenn említett szabályokat hallhatod.

 

 

Ha bármi kérdésed vagy észrevételed van a cikkel kapcsolatban, tedd fel nyugodtan. Minden vélemény számít! 🙂

A Seo a cégedért főoldalán még sok hasznos információt találhatsz.

 

ingyenes seo tanácsadás