Egy honlap keresőoptimalizálásához sok eszközre van szükség. Vannak amik, pusztán csak megkönnyítik a munkát és vannak, amik nélkülözhetetlenek.

Most 7 eszközt mutatok be, amik nélkül nem érdemes belekezdeni a keresőoptimalizálásba.

1, Webmestereszközök, a SEO eszközök kihagyhatatlan része

A Google által fejlesztett nehézfegyver szuper pontos célzáshoz, a (Search Console)
Honlap optimalizálás szempontjából elengedhetetlen, hogy fel legyen telepítve rá és minél hamarabb küldje az adatokat. Többek között az egyik legfontosabb, hogy megmutatja, mely oldalaid és kulcsszavaid hogyan teljesítettek a keresőben. Mennyien kattintottak rá az adott oldalra vagy kulcsszóra?
De itt lehet elküldeni a webhelytérképedet, hogy az Google beindexelhesse, ezáltal is segítve a jó helyezés elérését. Annyi funkciója van, hogy ez egy külön blogbejegyzést igényel… amit Webmestereszközök címen el is tudsz olvasni! 🙂

2, Kulcsszótervező

A Google fegyverarzenáljának másik hasonlóan hatásos része a Kulcsszótervező (Keyword Planner). Az egyik leghasznosabb SEO eszköz, hisz megtudhatom azokat a kulcsszavakat belőle, amikre a célközönségem keres. Tehát azonnal az ő igényeikre tudom szabni a honlapom tartalmát. Érdemes már rögtön egy honlap elkészítésénél elkezdeni használni, mert akkor eleve azokra a szavakra építem az oldalt, amiket a Kulcsszótervezőben találtam.
Van még egy nagyon hasznos eszköz, a Keyword Tool, ahol hasonlóan számos kulcsszót találhatok a témámban.

A kulcsszókutatás ezek nélkül elképzelhetetlen. A kulcsszókutatás fontosságát korábbi cikkemben foglaltam össze, illetve ebben a rövid videóban.

50-1-seo-modszer-hatterkep

3, Képméret optimalizáló

A kép fájlok méretét érdemes optimalizálni feltöltés előtt, hogy ne foglaljon feleslegesen sok tárhelyet és ne lassítsa az oldal betöltődését.

Tehát, ha a megrendelő egy webshop elkészítését vagy a keresőre való optimalizálását kéri, a képeket optimalizálnom kell.

A Google számára fontos szempont egy oldal betöltődési ideje, hogy ne zavarja a felhasználói élményt. Sokféle kép optimalizáló program és honlap létezik, én a teljesen ingyenes és faék egyszerű TinyPng nevű oldalt használom. Csak feltöltöm a fotót vagy fotókat, amit néhány másodperc alatt optimalizál a megfelelő méretűre, aztán le is tudom tölteni a gépemre. A kép minősége nem romlik tőle.

4, Yoast

Csak wordpress honlapmotoroknál elérhető a Yoast bővítmény. A SEO bővítmények Ferrarija. A legnépszerűbb és keresőoptimalizálásra legjobban használható wordpress bővítmény.

Előnyei:

  • Segít kulcsszóra írni az oldalakat, blogbejegyzéseket.
  • Megmutatja a kulcsszósűrűséget.
  • Könnyedén be tudod állítani a cikked facebook megjelenését.
  • Be tudod állítani a cikk meta leírását és címét.
  • Figyelmeztet arra, hogy a képeknél állíts be meta leírást (a kulcsszóra lehetőség szerint).
  • Figyelmeztet, ha nincsenek linkek az oldalon.
  • …és még sok más hasznos infót ad…

Persze, ez is csak egy program, amit néhány tehetséges szakember fejleszt, de nem tévedhetetlen és ők se tudhatják tökéletes pontossággal, hogy mire van szüksége a Google-nek. Nem kell minden egyes szempontot mereven betartani, nem kell minden jelzésnek zöldnek lennie, ahhoz, hogy jól szerepeljen egy oldal vagy cikk a keresőben.

50-1-seo-modszer-hatterkep

5, Title tag és meta description SEO Moz

Ha túl hosszú a title és a meta description, akkor nem fog megjelenni az a rész, amennyivel több lett. Ezért érdemes bemásolni egy ellenőrző mezőbe, ami megmutatja, hogy hosszabb-e. Nagyon hasznos kis Seo eszközök.

bevetelnoveles-seoval-elolap-es-hatlap
A “Bevételnövelés SEO-val” könyvben minden szükséges részletről szó lesz, ami a SEO-hoz szükséges.

6, Page Speed Insights

A Google ingyenes eszköze. A honlapod gyorsaságát tudod vele letesztelni, csak be kell írni az url címet és 1 percen belül meg is van az eredmény. Kiírja a feltétlenül javítandó hibákat és a javasoltan javítandó hibákat is. Persze, ezeknek a megértéséhez és kijavításához szükséged lesz egy programozóra. Van, aki szerint pontatlan, de olyan is van aki sok-sok órát dolgozott azon, hogy feltornássza azt az értéket, amit kiad.

7, Mobilbarát teszt

A mobil a jelen és a közeljövő mostmár keresőoptimalizálás szempontjából is. Alapvető elvárás, hogy a mobil telefonokon is jól teljesítsen a honlap, hiszen a mobilos használhatóság a rangsorolás része lesz. Számos lehetőség van rá, hogy megtudd, mennyire mobilbarát a honlapod.
Az egyik legegyszerűbb a Mobilbarát teszt névre hallgat (meglepő módon…).

Ha több százezer forintot és hónapokat meg szeretnél spórolni a felesleges hibák elkerülésével, akkor vásárold meg a “Bevételnövelés SEO-val” című könyvet!

Ha bármi kérdésed van SEO témában, keress bizalommal!