Shopify webáruház keresőoptimalizálása / Shopify SEO

A Shopify egy bérelhető webáruház rendszer, ami az egyszerűségéről és letisztultságáról híres. Számos pozitív dologban hasonlít a WordPress rendszerre, így aki ismeri az utóbbit, könnyen boldogulni fog a Shopify-vel is.

Ebben a cikkben főleg SEO szempontból fogom bemutatni a Shopify webáruház rendszert, de azért kitérek néhány egyéb információra is.

A cikk egyaránt szól annak, akinek már van és annak is, aki még gondolkozik a Shopify áruház elindításán.

Alapvető információk a Shopify webáruházakról

A Shopify admin felülete jelenleg magyar nyelven nem elérhető, tehát a felkínált nyelvek közül kell választanunk. Többségében ez gondolom az angol lesz, de német, olasz, francia is elérhető. Ez lényeges részlet, hiszen aki nem beszéli jól valamelyik nyelvet, annak lesznek nehézségei a webáruház beállításaival kapcsolatban. Persze megtanulható az a néhány kifejezés, de inkább annak ajánlom, aki a felkínált nyelvek közül valamelyiket közép szinten jól ismeri.

Az admin felületen bal oldalon találhatóak különböző menüpontok a többi rendszerhez hasonlóan.

Az árakat illetően is sokkal egyszerűbb, mint a hazai bérelhető webáruház rendszerek. Csak 3 csomag van, ami között választani lehet.

Ha érdekel a Shopify webáruház, akkor egy ingyenes 14 napos verzióra érdemes beregisztrálni és megismerheted a rendszert kötelezettségek nélkül.

Shopify és a SEO

Könnyen optimalizálható a Shopify. Az alapvető SEO beállítások könnyen megtalálhatóak, átlátható az admin felület. A bonyolultabb feladatokhoz válogatni lehet a számos SEO app között. Itt már kell kicsit kísérletezgetni, hiszen nagyon sok van és különböző árakon kínálják a szolgáltatásaikat. Mindegyiknek van egy ingyenes teszt időszaka, ami alatt kitelepítheted és kipróbálhatod.

Én először egy alap app-ot ajánlanék alacsony áron vagy inkább egy ingyeneset, amivel a legfontosabb beállítások megoldhatóak. Később, ahogy növekszik a látogatottság és a webáruházad bevétele, ki lehet próbálni a népszerű app-ok közül is valamelyiket.

Nagyon fontos, hogy nem egy app-tól kell a jó SEO eredményeket várni egyik rendszernél sem. Ezek csak segítséget nyújtanak, rávilágítanak hiányossságokra, hibákra, de ezek önmagukban még kevesek ahhoz, hogy igazán jó eredményeket érj el. A tartalom optimalizálása és felépítése rajtad múlik, amit nem tud megmutatni egy szoftver.

Vannak Shopify jellegzetességek, amiket érdemes ismerni és ebben a cikkben ki is térek néhányra, hogy könnyebben és gyorsabban megtaláld és beállítsd őket.

Shopify és a bérelhető webáruház rendszerek

Magyarországon a Shopify mellett két jelentősebb bérelhető webáruház rendszer létezik. Az Unas és a Shoprenter. Mindkettő optimalizálásáról olvashatsz a linkre kattintva. Előnyük, hogy magyar nyelvű ügyfélszolgálattal rendelkeznek a Shopify-vel ellentétben.

50-1-seo-modszer-hatterkep

Shopify keresőoptimalizálás beállítások

1, Collections= kategóriák

A kategóriák az egyik legfontosabb részei egy webshopnak. A termékeket be kell sorolni valahová különböző szempontok szerint. Ha ruhákat értékesítek, akkor biztosan kell olyan kategória, amit “Pólók”-nak hívok. Oda fognak tartozni a pólók. Ha többféle színű póló található meg nálam, akkor lehet “zöld póló” nevű alkategóriát is létrehozni és így tovább.

A kategóriák jelennek meg a menüsorban, az oldalsávban és bárhol, ahová teszem őket. Ezek azok a legfontosabb kulcsszavaim, amiket meg kell céloznom.

A Shopify-ben a kategóriákat Collections-nek hívják. Lehet őket optimalizálni. Egyedi title, meta leírás, URL megadható.

Az URL-re oda kell figyelni, mert ha magyar ékezetes betű szerepel a névben, amit megadtunk, akkor az URL-be azt nem emeli át, tehát javítani kell az aktiválás előtt.

A képernyőmentésen be is kereteztem:

2, Shopify webáruház gyorsasága

Minden webáruház esetében fontos a gyorsaság. Ezt a megszokott eszközökkel lehet javítani, úgy mint Google Page Speed Insights analitikája, GT Metrix analitikája alapján.

A képeket optimalizálni kell, mielőtt feltöltöd. A mérete legyen minél kisebb, de természetesen a felbontásra oda kell figyelni, hogy még megfelelő minőségű legyen.

A Shopify-ben azonban a megfelelő webáruház témával is segíthetünk a gyorsaságon. Hiszen számos téma közül válogathatunk a Theme store-ban, ahol a visszejelzéseket, értékeléseket is megnézhetjük. Ha egy témával kapcsolatban azt találjuk, hogy lelassítja a webáruházat, akkor azt ne válasszuk. Le lehet ellenőrizni a témákat a GT Metrix-el is.

3, Szabadon variálható menüsorok

Hasonlóan a WordPress-hez, itt is te hozhatsz létre menüket. Amennyit csak akarsz és olyan tartalommal, amilyennel csak akarsz. Így a láblécbe, a fejlécbe, az oldalsávba betehetsz könnyedén fontos aloldalakat, amiket szeretnél felhozni a keresőben is. Javaslom, használd átgondoltan és kulcsszóra optimalizáltan.

Itt találod: Online store / Navigation

4, Shopify App store

A WordPresshez és Magentohoz hasonlóan le lehet tölteni kiegészítőket szinte bármilyen feladathoz. Hívhatjuk plugin-nak, bővítménynek vagy app-nak is, a lényeg ugyanaz. Vannak SEO app-ok is, amik megkönnyítik a weboldal optimalizálását. De ahogy mindegyik rendszerre vonatkozik az, hogy ezek csak jelzéseket adnak, itt is igaz. Csak segítenek, de a weboldal optimalizálása nincs megoldva a kitelepítésükkel. Jelezhetnek hibákat, amiket érdemes kijavítani. Ez már nagy segítség azoknak, akiknek nincs sok tapasztalatuk SEO téren.

Több SEO app is elérhető, de általában 7 napos ingyenes trial verziók érhetőek el vagy egy nagyon leegyszerűsített verziója a szoftvernek. Ha ilyen jellegű eszközt szeretnénk használni, akkor az egyiket érdemes megvásárolni vagy előfizetni rá.

5, Képek optimalizálása

A képek optimalizálása szintén fontos SEO szempontból. Ezt is átláthatóan, könnyedén meg lehet tenni. Minden egyes képnek külön van beállítási lehetősége, ahol az alt nevét is be lehet írni. A kép nevét nem lehet beírni, ez kicsit furcsa, de ezért fontos megfelelően elnevezni a fájlt még a feltöltés előtt.

A többi szempont ugyanúgy vonatkozik ide is, mint ahogy minden más rendszerre.

6, Címkék nem optimalizálhatóak

Címkézni lehet a termékeket és a blogbejegyzéseket is. Könnyedén hozzá lehet adni és el lehet venni őket. Azonban sajnos a címkék nem optimalizálhatóak. Nem lehet változtatni az URL-t, a nevet és meta leírást úgy, ahogy a Collections esetében. Pedig Woocommerce webáruházak esetében ha megfelelően, átgondoltan végezzük, akkor szép eredményeket lehet elérni velük.

7, Title és meta leírás szerkesztése

A termékek, a collections aloldalak és a főoldal title és meta leírás értékei külön optimalizálhatóak. Termékek és a collections aloldalak esetében is az admin felületen le kell görgetni a beállítások aljára, ahol a “Search engine listing preview” szekciót kell keresni. Azon belül pedig rákattintani az “Edit website SEO” linkre. Utána lesz lehetőség a szerkesztésre.

Ez alap elvárás, minden rendszer tudja, a Shopify is. A lényeg a részletekben rejlik, tehát az, hogy hogyan alkalmazzuk őket.

8, Struktúrált adatok hozzáadása

A struktúrált adatok minden webáruház rendszer esetében fontosak. Érdemes a termékek minden tulajdonságát megadni a forráskódban, így a keresőrobotok könnyebben térképezik fel a termékeket és ezeket meg is tudják jeleníteni a felhasználóknak. Ilyen tulajdonság lehet: ár, súly, méret stb.

Ehhez van a Google-nek egy nagyon hasznos eszköze, amivel meg lehet adni ezeket az adatokat. Bármilyen rendszernél ugyanúgy kell használni. Ez nem a Shopify-n múlik.

Úgy hívják, hogy Google Struktúrált adatok tesztelőeszköze.

A másik lehetőség, hogy ezt is egy app-al oldjuk meg, amire számos megoldást találunk a Shopify App Store-ban. A téma kiválasztásánál érdemes lefuttatni a demo webáruházban, hogy megfelelően kezeli-e a termékeket.

50-1-seo-modszer-hatterkep

9, Átirányítások kezelése

Az átirányítások kezelése rendkívül fontos SEO szempontból, hiszen ha törölni kell egy aloldalt, akkor 404-es hibára fog futni. Ezt pedig többnyire nem szeretnénk, tehát át kell irányítani egy olyan aloldalra, amit utána meg is hagyunk. Tehát azt már ne töröljük le!

Shopifyben az átirányításokat beépített funkcióval lehet kezelni

Itt találod:

Online store / Navigation / URL redirects

A felsorolt beállítások természetesen semmit sem érnek akkor, ha nem előzi meg őket egy részletes kulcsszó kutatás! Így ismerheted meg a legfontosabb és kevésbé fontos kulcsszavaidat is. Ezután mindegyikről el kell dönteni, hogy hogyan érdemes megcélozni őket. A kulcsszó kutatás és konkurencia elemzés kell ahhoz, hogy tudd, hogy hova, mit írj. De ez minden webáruház rendszerre igaz.

Tehát az első lépés a kulcsszó kutatás!

Összegzés

Összegezve a Shopify egy nagyon szimpatikus webáruház rendszer. Könnyen megtanulható és használható a hétköznapokban. Beépített statisztikákkal és könnyen integrálható app-okkal. Amerikában és a világ többi részén is rendkívül népszerű, így rengeteg hasznos app-ot készítenek hozzá. Ha nem gond az idegen nyelven való használat, akkor a folyamatosan elérhető ügyfélszolgálattal minden problémát meg tudsz majd oldani és sikeres webáruházat építhetsz.

Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal!

Shopify webáruházak keresőoptimalizálását vállalom megbízhatóan és eredményesen!

Ferge Balázs
SEO szakember, tulajdonos
Webflow Conception Kft.
+36 30 / 699 3815
seoacegedert@seoacegedert.hu

Ha még gondolkozol azon, hogy milyen webáruház rendszert válassz, akkor ajánlom a Webáruház típusok összehasonlítása című cikkemet, ahol a 3 fő webáruház típusról lesz szó.

Illetve, ha még sok a kérdés ezzel kapcsolatban, akkor ajánlom a Webáruház tanácsadás szolgáltatásunkkat, amiben minden kérdésre választ adunk a webáruház indításával kapcsolatban!