Shopify SEO

 

A Shopify egy bérelhető webáruház rendszer, ami az egyszerűségéről és letisztultságáról híres. Számos pozitív dologban hasonlít a WordPress rendszerre, így aki ismeri az utóbbit, könnyen boldogulni fog a Shopify-vel is. Ebben a cikkben főleg SEO szempontból fogom bemutatni a Shopify webáruház rendszert, de azért kitérek néhány egyéb információra is. A cikk egyaránt szól annak, akinek már van és annak is, aki még gondolkozik a Shopify áruház elindításán.

A cikk tartalma

 1. fejezet – Kulcsszókutatás webáruházaknak
 2. fejezet – A webáruház tartalma SEO szempontból
 3. fejezet – SEO eszközök webáruház optimalizálásához
 4. fejezet – Technikai SEO webshopok esetében
 5. fejezet – Webáruházak linképítése
 1. fejezet

Alapvető információk a Shopify webáruházakról

 

A Shopify admin felülete jelenleg magyar nyelven nem elérhető, tehát a felkínált nyelvek közül kell választanunk. Többségében ez gondolom az angol lesz, de német, olasz, francia is elérhető. Ez lényeges részlet, hiszen aki nem beszéli jól valamelyik nyelvet, annak lesznek nehézségei a webáruház beállításaival kapcsolatban. Persze megtanulható az a néhány kifejezés, de inkább annak ajánlom, aki a felkínált nyelvek közül valamelyiket közép szinten jól ismeri.

Az admin felületen bal oldalon találhatóak különböző menüpontok a többi rendszerhez hasonlóan.

Kategória kulcsszavak megtalálása

A kategóriák a legfontosabb részei egy webáruháznak SEO szempontból. Persze a termékek alapvetőek, de azok nélkül nem is beszélhetünk webáruházról. A kategória struktúrát és a kategóriák létrehozását viszont nagyon sokféleképpen el lehet rontani, ami kevésbé jó eredményeket hoz.

Tehát a kulcsszókutatás során meg kell találni minden olyan kulcsszót, amiből kategóriát hozhatunk létre a meglévő termék kínálat alapján. A termék kínálat határozza meg, hogy mely kulcsszavakkal foglalkozhatunk. Hiába találok sok kulcsszót, ha nem forgalmazza a webáruház azokat a termékeket. Itt is igaz, hogy minél több a kulcsszó, annál jobb.

Pl: egy “fürdőszoba webáruház”-hoz hozzá tartoznak az alábbi kategóriák:

 • fürdőszoba webáruház 
 • ékszer webáruház 
 • kerékpár webshop
 • stb.

Webshop vagy webáruház? Ez a kérdés is minden esetben felmerül. Igazából nincs sok különbség, mert a Google úgyis tudja, hogy ezek rokon értelmű szavak, de a webáruház kicsit “magyarosabb”. Érdemes megnézni a keresési mennyiséget Kulcsszótervezőben és ha más szempont nem írja felül, akkor inkább azt erősítsük, amire többen keresnek. Viszont a másikra is építsünk linkeket.

Olyan előfordulhat, hogy nem minden termék illik bele, de legalább a nagy részét fedje le.

Szerepeljen a főoldalon H1 címkével ellátva a főoldali kulcsszó. Az is sokat segít, ha a főoldal tartalmaz H2, H3 alcímeket a főoldali kulcsszóhoz illeszkedően, de nem eröltetetten.

III. fejezet

SEO eszközök webáruház optimalizálásához

 

Most három eszközről lesz szó érintőlegesen. Az első kettő a Google ingyenes eszköze, úgyhogy ezeket mindenképpen érdemes használni. A harmadik már nem minden esetben éri meg egyetlen weboldal esetén.

Google Kulcsszótervező

A Google Kulcsszótervező az első és legfontosabb eszköz a kulcsszókutatáshoz. Sok esetben bőven elég is. Csak egy gmail email fiók kell hozzá és aktiválni lehet egy Google Ads fiókot, ahol a Kulcsszótervező is található. Ez egy eszköz a Google Ads-hez,vagyis a hirdetések beállításához, de SEO szempontból is kivételesen értékes adatokat ad.

Egyszerre maximum 10 db kulcsszót írhatsz be, amikre további kulcsszavakat fog javasolni a szoftver. Ezeket végig kell nézni és eldönteni, hogy mik azok, amikre tudsz tartalmat adni. Minél többre, annál jobb.

Ha ezeket az adatokat részletesen elemezzük, akkor egyfajta piackutatást kapunk. Melyik termékcsportra mekkora igény van, mik azok a termékcsoportok, amikkel eddig nem foglalkoztunk, de van rá igény. Stb

Google Search Console

A Search Console szintén egy ingyenes Google eszköz. A SEO eredményeket ezen keresztül tudjuk nyomon követni. Kifejezetten csak az organikus találatokat, vagyis, amire a keresőoptimalizálás hatással lehet. Azt viszont részletesen mutatja. Sokkal több információt ad ezzel kapcsolatban, mint a Google Analytics.

 

 • Külön aloldalanként és kulcsszavanként lehet megnézni a statisztikát. 
 • Visszamenőlegesen 16 hónapig mutatja az adatokat.
 • Össze lehet hasonlítani korábbi időszakokat a jelenlegi időszakkal.
 • Le lehet menteni az adatokat egy táblázatba, ahol részletesebben ki lehet elemezni őket.
 • Technikai hibákat is mutat.
 • A Google indexelését lehet gyorsítani azzal, hogy beküldjük a webhelytérképet vagy egy konkrét aloldalt.
 • Új kulcsszavak megtalálására is lehet használni.
 • A linképítésben is jelentős segítséget nyújthat.

Website auditor

A Website auditor egy fizetős SEO szoftver. Több eszköz található benne, hogy teljes mértékben elemezni tudjuk bármelyik weboldalt. Főleg technikai szempontból hasznos, de linkstruktúrát is elemezhetünk és kulcsszavakat is találhatunk a segítségével.