A Shoprenter egy eléggé elterjedt bérelhető webáruház rendszer. Sokan szeretnének alacsony költségekből jól működő, SEO téren is jól teljesítő webshopot. A bérelhető webáruház rendszerek erre adnak megoldást. Az persze szubjektív, hogy a Shoprenter költsége mennyire alacsony és megéri-e kifizetni. Ez tevékenységtől, árréstől, a kezdeti tőke nagyságától is függ. Érdemes összevetni más rendszerekkel, de ha a Shoprenter mellett döntöttél, akkor ebben a cikkben a keresőoptimalizálásához adok útmutatót, javaslatokat.

Ahhoz, hogy webáruházad jól teljesítsen a Google találati listáin, sok tényezővel kell foglalkozni. Ezek közül fogok kiemelni néhány fontosat azért, hogy a lehető legtöbb látogatót és a legjobb helyezéseket érhesd el a Google találati listáin.

Legfontosabb SEO funkciók Shoprenter webáruházban

Kategóriák optimalizálása

Egy webáruház optimalizálása jelentős részben függ a kategóriák megfelelő optimalizálásától.

Lehetőség van a termék lista felett szöveget megadni. Ezt érdemes kihasználni, de csak röviden, hogy ne vegyen el sok helyet a gördítés feletti részből. Max 1-2 sort szoktam írni.

A kategória szerkesztő felületén belül át lehet váltani a SEO beállítások fülre. Ott természetesen fontos keresőre optimalizált URL-t írni és kitölteni a meta adatokat.

Ami még lényeges, hogy az adott kategória aloldal aljára két helyen si el lehet helyezni keresőre optimalizált szöveget.

SEO leírás

Amit ide írunk, az az adott aloldal láblécébe kerül, a lábléc moduljai alá.

Egyedi Html modul

Amit ide írunk, az az adott aloldal termék listája alá kerül közvetlenül.

Melyiket használd? Majdnem mindegy, csak használd valamelyiket!

seo-szoveg-kategoriak-eseten
Kategória tetejére és aljára készíthetsz szöveget.

Szöveges tartalmak

Elérési út:

Tartalom/Szöveges tartalmak

A szöveges tartalmakkal tudunk létrehozni blog bejegyzéseket. Ami kétségkívül fontos SEO szempontból is, de nem csak erre lehet használni ezt a funkciót.

Mivel címkézni nem lehet a termékeket, kategóriákat pedig nem lehet annyit létrehozni, amennyit egy webáruházban többnyire létre lehet hozni. A termékek száma többnyire lehetővé teszi azt, hogy többféle szempont szerint kategorizáljuk őket. Ezért Shoprenterben jobb megoldás híján a szöveges tartalamakat lehet létrehozni egy-egy long tail kulcsszóra.

Ezt azért lehet megtenni, mert a szöveg mellett lehetőség van megadni hozzá tartozó termékeket is, tehát ha rövid szöveget írunk a szöveges részhez, és hozzárendeljük a termékeket. Úgy fog kinézni, mint egy kategória odlal. Rövid leírás felülre, ha egyáltalán írsz valamit oda és utána pedig következnek a termékek.

Ez is értékes lehet a keresőnek, hiszen tartalmat adtál arra a kulcsszóra. Továbbá erősíted a fontosabb kulcsszavaidra a weboldalt.

Mondok példát! Ékszer webáruház forgalmaz gyűrűt, karkötőt, nyakláncot és még sok más ékszert is. Nézzük a nyakláncokat! Nyakláncból is rengeteg féle van anyag és forma alapján sok kategóriát létre lehet hozni. Színek szerint kategorizálhatjuk a különböző típusokat, pl. kék nemesacél nyaklánc vagy fekete bőr nyaklánc.

Ezzel több fontos kulcsszót is erősítessz egyszerre…

  • a főkategóriát, a nyakláncot
  • az alkategóriát, a bőr nyakláncot
  • a konkrét kulcsszót is természetesen, a fekete bőr nyakláncot

Ezektől a kulcsszavaktól már nem kell elvárni azt, hogy sok keresés érkezzen rájuk, hiszen sok ilyet létre tudsz hozni és mindegyikre csak néhány kattintást érsz el havonta, akkor az már szép eredményt jelenthet.

Főoldali leírás

Elérési út:

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Főoldali SEO leírások

A főoldal tartalmát is érdemes fejleszteni. Van lehetőség a főoldal aljára akármilyen hosszúságú szöveget írni és formázni. A formázás azért fontos, mert akkor ugyanolyan keresőre optimalizált szöveget készíthetsz, mint egy kategóriának vagy blognak. Ehhez persze ismerni kell a SEO szövegírás alapelveit.

A SEO szövegírás online kurzusomon az alapoktól megmutatom, hogy hogyan lehet keresőre optimalizált szöveget írni! Töltsd le ezt az ingyenes anyagot és pluszba még értesülni is fogsz a legújabb hírekről, akciókról a SEO tanfolyamokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban!

Globális title és meta leírás

Elérési út:

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Meta beállítások

Több ezer termék esetében egyedi title és meta leírás kitöltése rengeteg munka lenne és felesleges is, hiszen be lehet állítani title és meta leírás sablont egy-egy változóval. A változó lesz a termék neve, amit automatikusan beír a rendszer, így nem lesz ugyanaz mindegyiknél. Erre ad lehetőséget a Shoprenter rendszere.

A fontosabb aloldalak esetében persze érdemes egyedi meta leírást írni és tesztelni, hogy mennyire hatékony.

seo-beallitasok
Az egyik legfontosabb menüpont az admin felületen.

Átirányítások

Elérési út:

Beállítások/301 átirányítás

Az átirányítások megfelelő kezelése fontos SEO szempontból. Ha ki kell törölni egy aloldalt, amit pótolni tudsz mással, akkor irányítsd át.

Search Console és Google Analytics követőkód elhelyezése

Elérési út:

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Google Search Console

vagy

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Google Analytics

Ez a két legfontosabb analitikai eszköz, amiket mindenképp használni kell. Mind a kettőnek nagyon egyszerű az aktiválása. Kérni kell követőkódot a Google-től mindkettőhöz és el kell helyezni az admin felületen kialakított helyen.

A Webmester eszközök című cikkemben erről az eszközről részletesen írok!

Canonical beállítások

Elérési út:

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Canonical beállítások

A canonical beállításoknál lehet beállítani azt, hogy ha ugyanolyan termékek szerepelnek a kínálatban, csak a szülő terméket vegye figyelembe a Google. Így a canonical címkével jelezni tudjuk a keresőrobotnak, hogy tudjuk hogy vannak azonos termékek, de itt erre van szükség.

Ha azonban mégis külön szeretnénk hagyni a szín, méret és egyéb tulajdonságok alapján a termékeket, akkor azt is bejelölhetjük.

Valamint lehetőség van megadni az URL formátumban a kötőjelet vagy aláhúzást. Ez nem is kérdés már, hogy a kötőjelet érdemes használni minden esetben egységesen.

A „Kategória oldali URL-ek felépítése” résznél pedig megadhatjuk az URL-be a teljes elérési utat kategóriák esetében. Tehát az alkategória URL-jébe a főkategória neve is szerepelni fog. Ezt érdemes bejelölni.

Webhelytérkép beküldése

Elérési út:

Beállítások/SEO és analitika beállítások/Google Search Console

A webhelytérkép vagy sitemap beküldését érdemes időnként megtenni a Search Console felületén. Ezt a Shoprenter admin felületén a fenn feltüntetett helyen találod.

Ebben a videóban meg is mutatom az alapvető SEO beállításokat admin felületen:

Youtube csatornámon még sok más oktató videót találhatsz SEO témában!

Shoprenter előnyei SEO szempontból

1, A kategória oldal aljára és tetejére készíthető szöveg mindenképp hasznos, bár más rendszereknél is van rá lehetőség.

2, A kezdeti költségek alacsonyan tarthatóak, így a SEO kiadásokra is több marad. Persze, ez minden bérelhető webáruház rendszerre igaz.

Például az UNAS rendszerére is igaz ez az állítás, amiről részletesen az UNAS SEO – UNAS webáruházak keresőoptimalizálása című cikkben írtam.

50-1-seo-modszer-hatterkep

Shoprenter hátrányai SEO szempontból

1, Címkézés hiánya

A címkézés alapértelmezetten a legtöbb rendszerben elérhető, de sajnos többnyire nem optimalizálhatóak külön-külön ezek a címkék. Létrehozhatsz sokat, de mivel nem tudod optimalizálni, ezért nem működnek megfelelően.

Shoprenterben létre sem lehet hozni címkéket. Ezért írtam az elején a szöveges tartalmak létrehozását, mert ezzel valamennyire pótolható a címkézés, de eléggé időigényes és ha a termékek változnak, akkor onnan külön ki kell venni vagy be kell tenni az újakat.

2, Technikai hibák javítása

Bármilyen technikai hiba keletkezik, akkor rá vagyunk utalva a Shoprenterre, mert javítani nem tudjuk.

3, Fejlesztések

Bármilyen fejlesztést szeretnénk bevezetni, akár SEO, akár bármi más, akkor is rá vagyunk utalva a Shoprenter rendszerére. (ez igaz a többi bérelt webáruház rendszerre is)

Gyakran ismételt kérdések

Mi a Shoprenter?

A Shoprenter egy fizetős webáruház rendszer szolgáltatás. Egy webáruház keretrendszert kapunk tőle, amíg fizetjük az éves díjat. Ebben a rendszerben kell feltölteni a tartalmat.

Hogyan működik a Shoprenter keresőoptimalizálása?

Ismerni kell a Shoprenter beállítási lehetőségeit, de azon belül ugyanúgy kell dolgozni rajta, mint más webshopoknál. El lehet vele érni igazán jó eredményeket és rosszat is.

Összegezve:

Ezeket a SEO beállításokat mindenképp érdemes használni és megfelelően beállítani. Sajnos vannak hiányosságok a Shoprenter rendszerén belül. Sokat jelentene, ha címkézni lehetne a termékeket vagy hozzárendelni több kategóriához egy alkategóriát. A szülő kategória viszony leszűkíti a termékek hozzárendelési lehetőségét több kategóriához is.

Természetesen a hiányosságok mellett lehet sikeres weboldalt felépíteni a keresőben, de ez nem a rendszer miatt sikerülhet, hanem a megfelelő és következetes keresőoptimalizálás miatt.

Amennyiben más rendszer alatt futó webáruházak optimalizálása is érdekel, ajánlom az alábbi cikkeimet:

Sikeres vállalkozást, sikeres cégépítést!

Ferge Balázs
Webflow Conception Kft.
tulajdonos – SEO szakember
+36 30/ 699 3815
seoacegedert@seoacegedert.hu

Kérdés, érdeklődés esetén írj ezen a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül: