WordPress honlap készítése

Egy wordpress honlap készítése első ránézésre nem tűnik nehéznek. A wordpress.org honlapon számtalan témából választhatsz, a felteepítésük egyszerű, a testreszabásukat is könnyen meg lehet oldani. Persze ha az ember megelégszik azokkal a lehetőségekkel, amiket felajánl a sablon. Ha esetleg olyan elképzeléseid vannak, amiket a sablon nem tud, akkor bele kell nyúlni a html és css fájlokba.
Még nincsen wordpress honlapod és magadtól nem tudod hol kezdj neki? Esetleg van már wordpress honlapod, de nem úgy néz ki, ahogy szeretnéd? Nincs időd rá, hogy megtanuld ezt is, mint ahogy az online marketing területéről már annyi mindent?
Röviden végigvesszük egy wordpress honlap elkészítésével kapcsolatos lehetőségeket, így eldöntheted, hogy neked melyik felel meg jobban.

1, WordPress honlap készítése “csináld magad”

Vállalhatod, hogy az egész folyamatot te fogod megcsinálni. Ha még nem csináltál ilyet, akkor ehhez sok idő és kitartás kell, hisz mindent magadnak kell csinálni és kitalálni, rájönni, hogy mit, hol kell beállítani?! Nem olyan bonyolult dolog, nem kell tőle megijedni, de ha a cégeddel, vállalkozásoddal kapcsolatos teendők is lefoglalnak, akkor már nem valószínű, hogy még ezzel is tölteni akarod a drága időd.
Röviden összefoglalva egy wordpress honlap készítése lépésekben:

  • Domain név kiválasztása, lefoglalása
  • Tárhely szolgáltató kiválasztása, bérlés (ha más szolgáltatónál vetted a domain nevet, mint a tárhelyet, akkor plusz néhány beállítást el kell végezned)
  • WordPress feltelepítése a tárhelyre pl. FileZilla vagy TotalCommander használatával
  • A wordpress oldalad szerkesztői felületén sablon telepítése, testreszabása

Ezeken a lépéseken kell végigmenned. Nem tűnik soknak, nem is olyan óriási feladat, de azért sok időt elvehet. Telepítettem már néhányszor wordpress weboldalt, de mindig más akadályok jöttek közbe, amit meg kellett oldani.

WordPress sablonok

Érdemes beszélnünk egy kicsit a wordpress sablon kiválasztásáról. Ha felmész a wordpress.org-ra és elkezdessz keresgélni vagy a saját wordpress szerkesztői oldalad felületén böngészel, látni fogod, hogy rengeteg sablon közül választhatsz. A “bőség zavara” tipikus problémája tárul eléd, hisz még ha le is szűkíted tevékenység alapján, akkor is nehéz kiválasztani melyik legyen.

wordpress honlap készítése

a “bőség zavara”

Mindegyik sablon nagyon jól néz ki, a leírásában csak jó dolgokat olvashatsz róla, de néhány buktatót azért figyelembe kell venni:

  • Mindegyik nagyon jól néz ki, de azok profi fotókkal vannak illusztrálva, amiket nem adnak a sablonhoz ingyen.
  • Fontos, hogy megfelelő módon szerkeszthető legyen az oldal minden része pl. footer
  • Mennyien töltötték le eddig? Mennyi pozitív/negatív értékelést kapott?
  • Fontos, hogy sokan töltsék le, mert amikor bővítményeket akarunk majd hozzá letölteni, akkor kompatibilisnek kell lenniük egymással. Ha sokan használják, akkor a főbb bővítményekkel valószínű kompatibilis lesz.
  • Tudnunk kell előre, hogy mit akarunk kihozni a weboldalból és ahhoz választani a sablont. Pl. dupla menüt képes-e kezelni?

Nem mindegy tehát, hogy melyik sablont választjuk. Mindenképp tervezésnek kell megelőznie, mielőtt időt és energiát rakunk bele egy új sablon beállításába.
Ha ezzel mind megvagyunk, akkor már csak az oldal finomítgatása, szépítgetése van hátra, amivel órákat, napokat is el lehet tölteni, attól függ milyen elképzeléseink vannak. Lényeges kérdés, hogy bele tudunk-e nyúlni a html és css nyelvbe, ha olyan dolgokat is szeretnénk, amik alapból nincsenek benne a sablonban.

Ingyenes vagy fizetős wordpress sablon?

Fontos kérdés, hogy ingyeneset vagy fizetőset válasszunk? A fizetős sablonok közül is nagyon fontos, hogy átgondoltan válasszunk, tudjuk, hogy mire van szükségünk és ehhez mennyit kell fizetni?

Nézd meg, hogy mennyien töltötték le, mikor volt utoljára frissítés hozzá? Milyen véleményeket, értékeléseket kapott?

Ha van már benne tapasztalatod és beletudsz nyúlni a html és css fájlokba, értessz hozzá annyira, hogy megvalósítsd, amit szeretnél, akkor az ingyenes is jó lesz. Ha még teljesen kezdő vagy és meg akarsz spórolni magadnak egy kis időt, akkor a fizetős jobb választás.

2, Te készíted el a wordpress sablont.

Ennél a lehetőségnél elengedhetetlen a html és css nyelv jó ismerete és használata, mert szükség lesz rá. Nagyon kevesen vállalják be, mert ez még több időt és energiát jelent. Aki biztosra akar menni és a téma szakértője, az bevállalhatja, de őszintén szólva a többségnek nem javaslom.

3, Megbízol valakit, aki ért hozzá.

Ez a lehetőség azoknak jó, akiknek nincs idejük, kedvük kitapasztalni és szerkesztgetni egy wordpress honlapot. Biztosra akarnak menni, hogy a honlapjuk a lehető legjobb módon működik, a legjobb és leghatékonyabb bővítményekkel. Megfelelően keresőre optimalizált és nem kell tartania a google büntetésektől.

Számtalan beállítási lehetőség létezik, de mik azok, amik tényleg fontosak? Mik azok, amik feltétlen kellenek, nem csak ahhoz, hogy működjön a honlap, hanem ahhoz is, hogy legyen esélyed a googleben feljönni azokra a kulcsszavakra, amiket a kulcsszókutatás során meghatároztál.

Mi az a kulcsszókutatás? Hogyan zajlik és mért van rá szükség?

Ezt a következő cikkből megtudhatod…

Ebben segíthet egy szakember és leveszi a válladról az összes nehézséget, hogy Te foglalkozhass a szakmáddal.