SEO alapok- Minden építkezéshez szilárd alapok kellenek!

Mik azok a SEO alapok?! Valószínű, Önnel is előfordult már, hogy elkezdett olvasni a marketing egyes szakterületein belül, hogy informálódjon. De pár óra olvasás után még mindig csak egy kis szeletét látta át a nagy egésznek és a megvalósításhoz még hozzá se kezdett. Rengeteg időt elvisz, ha az ember magától akar mindennek utána olvasni. Ezért hoztam létre ezt a tanulmányt.

Csak a legszükségesebb beállítások vannak leírva tömören. Azért, hogy minél kevesebb idő ráfordítással elkezdhesse weboldala optimalizálását vagy legalább megtudja, mit kell elvárnia egy szakembertől.

A javasolt beállításokat WordPress honlapon mutatom be. De bármely keresőoptimalizálási javaslat, honlapmotortól független, bármely weboldalon elvégezhető.

Worpdress honlapok esetében egyszerű és könnyen megtanulható ezeknek a beállításoknak a kezelése. Más honlapmotorok esetében érdemes felkeresni a webfejlesztőt.

Ez a cikk sorozat első része. A következő napokban a többi témát is megismerheti, hogy elinduljon a látogató szerzés útján!

A SEO alapok!

Az alapvető technikai beállítások nélkül egy drágán felépített honlap is olyan, mint egy félkarú óriás. Nem hozza az eredményeket, bármit is csinálunk vele. Ezért fontos letisztázni, mik is ezek a beállítások.

Ha egy-egy fogalom jelentése nem lenne teljesen egyértelmű, akkor a SEO fogalmak érthetően című cikkemben az összes fontos fogalmat elmagyarázom érthetően!

A SEO fogalom jelentéséről pedig részletesen a SEO jelentése című cikkben írok, hogy a jelentése is egyértelmű legyen.

0. beállítás- Robots.txt beállítása

Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, érdemes leellenőrizni, hogy a Google egyáltalán indexeli-e az oldalát?! Ha ez az egyszerű technikai beállítás nincs megfelelő módon kezelve, akkor bármit csinálhatunk a weboldallal, semmilyen kulcsszóra sem fog feljönni.

 1. lépés: Írja be a Google-be, hogy „site:[weboldal címe] pl. site:seoacegedert.hu

Nem kell http, nem kell www. Csak így, ahogy a példán látszik.

Ha kilistázza a weboldal aloldalait, akkor minden rendben, több teendő nincs ezzel kapcsolatban.

Ha nem listázza ki az aloldalakat, ahogy a fenti képen is látható, akkor a robots.txt fájlt fontos lesz beállítani. Ennek a legegyszerűbb módját ebben a videóban magyarázom el:

1, SEO alapok- Title beállítása

A title az aloldal címe. Ha ez nincs megfelelően beállítva a Google számára nem lesz érthető az aloldal valódi tartalma.

 • A title általában ugyanaz, mint az aloldal címe, de az a legjobb, ha tudjuk minden esetben külön beállítani. Ez WordPress honlapmotornál nagyon egyszerű.
 • A kulcsszót mindenképpen tartalmaznia kell, ragozatlan alakban, a legjobb, ha az elején.
 • Keltse fel a figyelmet, amennyiben lehetséges. Titok, számok nagyon hatékonyak. (pl. a „hatékony fogyás 10 titka”).
 • A hossza max. 70 karakter legyen a márkanévvel együtt, ha ennél hosszabb akkor a Google levágja.
 • Minden aloldal esetében egyedi legyen.

 

1. Seo tipp: Minden aloldal title beállítása a fenti beállítások alapján legyen elkészítve.

2, SEO alapok- Meta leírás beállítása

A meta leírás szintén olyan alapvető beállítás, amit minden egyes aloldalon ugyanazon szempontok figyelembe vételével kell beállítani. A meta leírásnak fel kell hívnia a figyelmet az adott aloldalra, de már kicsit nagyobb terjedelemben, mint a title. A title után ez a következő, amit elolvas a látogató a találati listában, úgyhogy el kell adnia az adott tartalmat.

 • Minden aloldal esetében legyen kitöltve!
 • Minden aloldal esetében egyedi legyen!
 • 154 karakter legyen, különben a Google levágja.
 • Figyelemfelkeltő, marketing szöveg legyen! Titok, tudás ígérete, számok nagyon jók. Ez alapján dönti el a látogató sokszor, hogy érdekli-e az oldal és átkattint-e.
 • A kulcsszó lehet ragozott alakban is benne.

Nagyon jó eszközök vannak, amik jelzik az ideális title és meta leírás hosszát. Ezt ezen a linken találja meg.

 

2. Seo tipp: Minden aloldal meta leírása a fenti beállítások alapján legyen elkészítve.

Ha érdekelnek a legújabb keresőoptimalizálási trendek 2018-ban, akkor a Keresőoptimalizálás 2018 című cikket is ajánlom!

3, SEO alapok- A H1, H2, H3 tagek megfelelő alkalmazása

Fontos, hogy egy aloldalon csak az aloldal címe legyen H1. Továbbá a H2 és H3 címkékkel legyen tagolva a szöveg, amik szintén tartalmazzák az adott kulcsszót, amennyiben lehetséges. Így nem csak jól olvasható, átlátható lesz, hanem a Google is szeretni fogja.

Az alábbi képen jól látható, hogyan érdemes használni a tageket.

A példa a „Linképítés szabályai” című cikkben szerepel.

3. SEO tipp: Alkalmazzuk a Rand Fishkin által javasolt arányokat, miszerint jelenjen meg a kulcsszó:

1x a címben

1x az URL-ben

1x H1 bekezdésben

1x H2-H6 bekezdésben

2-3x a szövegtörzsben

1x kép alt szövegben

1x a meta leírásban

Ezek nem kőbe vésett szabályok, nem kell mereven ragaszkodni hozzájuk. A lényeg a természetesség, hisz úgy fogják szeretni az olvasók és ha az olvasók szeretik, akkor a Google is.

 

4, SEO alapok- Képek, videók optimalizálása

Minden kép és videó még a feltöltés előtt legyen úgy elnevezve, hogy a tartalomról szóljon. Nem kell ráeröltetni a kulcsszót, a lényeg itt is a természetesség, de törekedjünk rá, hogy tartalmazza azt. Fontos, hogy a meta leírása is ki legyen töltve.

Az a legjobb, ha a képnek már a gépünkön az a neve, amit feltöltve is adni akarunk neki.

Még mindig előfordul olyan webáruház is, ahol a képek nincsenek elnevezve, csak kapnak egy számot. Ez hibás megoldás, hisz egy jól optimalizált kép erősíti az aloldalt, illetve ne feledjük, hogy képekre is keresnek az emberek. Tehát onnan is érkezhet látogató a honlapunkra.

4. SEO tipp: Töltsünk ki minden kép title és meta leírását. Olyan előnyre tehetünk szert több tucat, több száz kép után, amit nem is hinnénk!

5, SEO alapok- Search Console telepítése

A Search Console=  Google Webmestereszközök az egyik legfontosabb eszköz egy honlap optimalizálásához. Az a legjobb, ha kezdetektől fogva fel van telepítve és akkor minden egyes változást figyelemmel kisérhetünk, hogy hogyan hatott a honlapunk látogatottságára. Számos statisztikai adatot megnézhetünk. A legfontosabb a Keresési statisztikák, hisz ebből láthatjuk, hogy mennyien kattintottak a weboldalra és a különböző kulcsszavakra milyen eredménnyel teljesít.

A Google által megadott követőkód elhelyezése szükséges ahhoz, hogy működjön, de ehhez segítséget ad a Google.

A „Webmestereszközök„című cikkben sok hasznos funkciójáról írok.

5. Seo tipp: Search Console követőkód elhelyezése

Az alapvető technikai beállításokat érdemes minél előbb rendbe tenni a weboldalon, mert ha ezek nincsenek rendben, minden fáradozásunk haszontalan!

Következő cikkben…

Szeretnéd a legfontosabb kulcsszavaidra írt tartalom erejét a keresőben megtöbbszörözni?

Mi az egyik leghatékonyabb módja a tartalmad kiemelésére?

Nem csak a válaszokat, hanem egy komplett stratégia összetevőit is megtudhatod egyben!